Kolumni: Helli aivojasi – musiikilla

Kaivoin viikonvaihteessa videopalvelu Youtubesta pitkästä aikaa kuunteluun ähtäriläisen Surmanajo Tivolin tuotantoa. 90-luvulla vaikuttanut rockbändi kuului minun nuoruuteeni, vaikken vannoutuneimpiin faneihin kuulunutkaan.

Surmanajo Tivolin Elina-kappale herätti paljon muistoja Ähtärin Urheilutalon diskoista. Se kuitenkin hämmästytti, kuinka hyvin muistin laulun sanat, vaikka edellisestä kuuntelukerrasta on varmasti vuosia. Jo kerran jälkeen pystyin hyräilemään kappaleen mielessäni lähes sanasta sanaan.

Musiikilla on mahtava voima. Ainakin minulla se tuo usein mieleen muistoja tilanteista, joissa olen jonkin tietyn kappaleen kuullut. Yhteen kappaleeseen voi myös liittyä paljon erilaisia tunteita – joskus jopa tuoksujakin.

Suomessa on tehty tutkimusta musiikin tehosta esimerkiksi depression hoidossa. Sen ja monen muunkin tutkimuksen perusteella voi sanoa, että aivot todella rakastavat musiikkia.

Parhaan ”hyödyn” musiikista saa, jos soittaa tai tekee sitä itse. Mutta myös musiikkia kuuntelemalla voi helliä aivojaan. Vuonna 2011 tehty suomalainen pilottitutkimus osoitti, että musiikin kuuntelu edistää toipumista aivohalvauksesta. Musiikki myös jarruttaa dementiaa ja lempimusiikki parantaa muistisairaan oloa ja hillitsee kiihtyneisyyttä.

Tällaiselle omaksi iloksi ja lasten kauhuksi autossa laulelevalle ja olohuoneessa tanssahtelevalle on miellyttävä tieto, että säännöllinen soittaminen, laulaminen tai tanssiminen pientävät riskiä sairastua vanhuusiän dementiaan. Läheisille siis tiedoksi, että tulen harrastamaan sekä laulamista että tanssimista myös jatkossa.

Ella Nurmi, päätoimittaja

>>>>>>> Stashed changes