Kolumni: Epidemian juurisyyt

Tammikuusta alkaen uutisointia on hallinnut koronavirusepidemia. Virus sai alkunsa Kiinan Wuhanista. Asiantuntijoiden mukaan todennäköistä on, että virus siirtyi toreilla villieläimistä ihmiseen.

Ei ole sattumaa, että myös SARS-virus lähti leviämään Kiinasta vuonna 2002. Kulttuurissa elää uskomus, että tiettyjen harvinaisten eläinten ja kasvien osat ovat hyväksi keholle. Uskotaan, että sairauksia kannattaa hoitaa mielummin ruoalla kuin lääkkeillä, ja että vaikutus on vahvempi, jos nämä osat nautitaan tuoreena ja eläintä on esimerkiksi jahdattu ennen tappoa.

Suurta osaa eläimistä, joiden ruumiinosilla uskotaan olevan erilaisia vaikutuksia, ei pystytä kasvattamaan ihmisten parissa. Kiinassa ei ole farmeja, joissa kasvatetaan hedelmälepakoita ruoaksi.

Villieläimiä napataan luonnosta ja niitä myydään elävinä toreilla. Niiden tarkistaminen ihmisille haitallisten virusten tai loisten varalta ei ole mahdollista.

Vaikka suurin osa kaupunkien väestöstä ei harjoita villieläinten ruumiinosien syömistä erilaisia vaivoja parantaakseen, uskomus kuitenkin elää vahvasti kulttuurissa, joten lakien säätäminen sen estämiseksi ei ole helppoa. Tietenkään uskomukset eivät ole vain kiinalaisia, monissa kulttuureissa on samankaltaisia uskomuksia.

Kuitenkin tulevaisuuden tautiepidemioiden kannalta on olennaista, että myös sen kulttuurilliseen aspektiin tartutaan. En usko, että virus aiheuttaa Suomessa ongelmia, mutta koronaviruksesta puhuttaessa on kuitenkin hyvä muistaa, että se on arkipäivää jossakin muualla. Siihen ei pidä suhtautua meillä vain vitsinä.

Ida Nurmi, alavutelainen lukiolainen