Kolumni: Disneyn taikaa etsimässä

Arttu Timonen kirjoitti Helsingin Sanomissa 25. heinäkuuta: ”Ympäri Suomen teatterikenttää esitetään tänä vuonna erityisen paljon käännösesityksiä. Erityisesti tänä vuonna teatterilavoilla nähdään versioita Disneyn elokuvista.”

Tieto pitää paikkansa. Tänä kesänä Turun Samppalinnan kesäteatterissa on esitetty Disney-musikaalia Perjantai on pahin. Lisäksi tänä syksynä saa Suomen kantaesityksensä kaksi Disney-musikaalia: Notre Damen kellonsoittaja Tampereen Teatterissa ja Pieni Merenneito Helsingin Kaupunginteatterissa.

Voinen väittää, että me kaikki tiedämme, mitä Disney-elokuvat ovat, ja meillä kaikilla on oma suosikkimme.

Disney-teosten tekeminen on kallista teatterilavoille ja valkokankaille, ja niiden tuottamisessa riskit ovat suuret. Silti musikaalit myyvät hyvin, ja tänä vuonna ilmestyneiden Disney-elokuvien yhteistuotto on kuluneena vuonna ylittänyt muiden elokuvayhtiöiden tulot (Jussi Alroth, Helsingin Sanomat 9.8.).

Disney-elokuvien yksi piirre on unelmien toteutuminen: Walt Disneyllä oli unelma, ja unelmien tunnuskappaleeksi on vuosien kuluessa noussut Pinokkio-elokuvan (1940) kappale When you wish upon a star.

Jokaisella Disney-elokuvan päähahmolla on unelma, joihin voimme samaistua, ja unelmasta kertova laulu.

Me kaikki tarvitsemme harmaan ja välillä ahdistavan arjen (ja alkavan syksyn) keskelle muuta ajateltavaa, ja mikä olisi parempaa kuin Disneyn taika!

Teemu Sytelä, muusikko (AMK)