Kolumni: Järkeä sote-esitykseen

Hallitus laittoi sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiurun johdolla laaditun esityksen sote-uudistuksesta lausunnolle juhannuksen alla. Kunnat, kuntayhtymät sekä muut tahot voivat esittää näkemyksensä 25. syyskuuta mennessä. Esityksessä on paljon hyvää, mutta edelliskauden kiistakapuloista on räväytetty nyt kunnolla vastakkaiseen päätyyn.

Kunnat ja kuntayhtymät ovat solmineet kokonaisulkoistussopimuksia vuosittaisilta käyttömenoiltaan noin 500 miljoonan euron arvosta. Tästä osa on Alavuden, Kuortaneen, Soinin ja Ähtärin alueen perustama Kuusiolinna Terveys Oy, jonka jäljellä oleva arvo on lähes miljardi euroa.

Kiurun esityksessä on arvioitu, että alueemme hankintasopimus tulisi mitätöitymään, koska järjestämisvastuuta on siirretty niin laajalti yksityiselle palveluntuottajalle. Olen esittänyt vaatimuksen palvelusopimusten reilusta kohtelusta. Tällaisenaan esitys on susi.

Sote olisi järkevämpää rakentaa niin, että jo tehdyt sopimukset voisivat täyttyä. Silloin itsenäisten kuntien sopimia sopimuksia ei tarvitsisi mitätöidä ja korvata. Mitätöinti tulisi kalliiksi yhteiskunnalle. Suomen perustuslaki turvaa, että toisen omaisuutta ei saa viedä tai tuhota. Kaikilla on omaisuuden suoja.

Olemme toteuttaneet alueellisen kokonaisulkoistuksen turvataksemme Kuusiokuntien lähipalvelut ja pitääksemme kustannukset kurissa. Tässä on onnistuttu, miksi siis rikkoa toimivaa?

Toivon lausuntokierrokselta vahvaa viestiä, siitä että sote on viimein aika saada maaliin järkevällä tavalla, toimivat kokonaisuudet huomioon ottaen.

Poikkeuksellinen kevätkausikin saatiin Eduskunnassa maaliin. Tämän viikon jälkeen on aikaa vetää hieman henkeä. Vaikka kesätapahtumia onkin tänä vuonna vähemmän, hymyillään kun tavataan ja nähdään vaikkapa jätskikioskilla.

Aurinkoista kesää!

Mikko Savola, ähtäriläinen kansanedustaja (kesk.)