Kolumni: Anna lahja lapselle

Hei sinä, joka haluat tehdä maailmasta vähän paremman paikan! Kuuluuko lähipiiriisi lapsia? Ovatko he alle kouluikäisiä tai jo vähän vanhempia? Tiesitkö, että juuri sinulla on nyt tuhannen taalan paikka tehdä hyvää?

Täällä, meidän omassa hyvinvointivaltiossamme noin joka kymmenes nuori valmistuu peruskoulusta vailla riittävää luku- ja kirjoitustaitoa. Mitkään digitaaliset taidot eivät voi näitä opiskelun ja yhteiskuntaan kuulumisen perustaitoja korvata.

Lukutaidon pohja luodaan jo ennen peruskoulua. Kielelliset valmiudet, keskittymis- ja eläytymiskyky, mielikuvitus ja empatia – ne kehittyvät juuri siinä hetkessä, kun lapselle luetaan tai lapsen kanssa yhdessä luetaan.

Tiedät varmaan, että lastenkirjoja on helppo saada käsiinsä, vaikkei olisi rahaa ostaa kaikkein uusimpia seikkailuja. Niitä nimittäin saa kirjastosta.

Lapsi ei ehkä osaa niitä kysyä. Sellaista kun ei voi pyytää, mistä ei tiedä. On siis aikuisen tehtävä pysähtyä lapsen kanssa kirjan ääreen ja lukea, viedä lapsi kirjastoon tai kirjakauppaan, kertoa kirjoista. Lukemista löytyy myös lehdistä, ja internetissä on paljon sivustoja, joilta voi lukea satuja.

Aina eivät lapsen oman vanhemman aika tai voimavarat riitä. Silloin on hyvän haltijan astuttava esiin lukulahjoineen.

Hyväntekijä voi olla täti, setä, kummi, isovanhempi tai vaikka naapurin mummo. Puhumattakaan siitä, mitkä hienot mahdollisuudet ovat niillä, jotka työskentelevät lasten kanssa, alkaen neuvoloista ja varhaiskasvatuksesta.

Lukulahja on korvaamattoman arvokas ja lukuhetki voi olla joka hetki. Aloita tämä syksy tekemällä hyvää, lue lapselle.

Mervi Heikkilä, kuortanelainen kirjailija