Kolumni: Alavutelaiset ilmastolakossa

Muutama viikko sitten perjantaina pidettiin maailmanlaajuinen ilmastolakko. Lakon ideana oli kritisoida sitä, etteivät päättäjät ota politiikassa ilmastoasioita huomioon tarpeeksi. Samalla he aiheuttavat hallaa nuoremmille sukupolville, jotka tällä hetkellä opiskelevat ja joilla ei ole yhtä paljoa poliittista tai taloudellista valtaa olla mukana siellä, missä päätökset tehdään.

Päivän ydinsanoma oli: ”Miksi opiskella tulevaisuutta varten, kun sitä tulevaisuutta ei tätä menoa enää ole?”.

Varmasti suurin osa tietysti oli päivän poissa koulusta vain ”ilmaisen” vapaapäivän takia. Pieni ryhmä yritti järjestää mielenosoitusta Alavudelle asian tiimoilta, mutta valitettavasti sitä ei saatu järjestettyä. Siitä huolimatta päivä näkyi alavutelaisten nuorten somekanavissa, erityisesti nuorisovaltuuston Instagramissa. Sinne julkaistiin kantaa ottavaa kuvasarjaa sekä päivitettiin videoita, jossa kerrottiin käytännön vinkkejä, miten voi vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeen ja roskaamiseen arjessa.

Myös Alavuden nuori seurakunta jakoi Instagram storyssään Nuvan postauksia ja kommentoi, että yli luonnonvarojen eläminen on tulevilta sukupolvilta varastamista. ”Älä varasta” on yksi kymmenestä käskystä. Vaikka siis itseä ei henkilökohtaisesti kiinnosta, että elinolot tulevaisuudessa kävisivät mahdottomiksi, asiaa voisi kuitenkin miettiä muiden näkökulmasta ja pyrkiä elämään niin, että omat tekemiset aiheuttavat mahdollisimman vähän pahaa muille.

Uutta tietoa kulutuskulttuurin negatiivisesta vaikutuksesta saadaan koko ajan eikä ole enää epäilystäkään, että se vaikuttaa niin luontoon, muihin ihmisiin kuin omaan mielenterveyteenkin.

Ida Nurmi, alavutelainen lukiolainen