Kolumni: Aina vaan siellä somessa

Ylellä julkaistussa Leena Vilkan kolumnissa arvosteltiin nuorisoa ja sitä, miten nuorten keskuudessa ei ole samanlaisia ympäristövaikuttajia, kuin ”ennen vanhaan”. Kolumnissa nousee esille, että ”Wikipedia tunnistaa 13 suomalaista nykyistä ympäristöaktivistia”. Heidän joukossaan ei ole kuitenkaan yhtäkään nuorta.

Varmasti asia onkin näin, ettei Wikipedia listaa nuorison edustajia. On kuitenkin kummallista, että Wikipediaan luotetaan näin paljon tiedonlähteenä.

Itse olen havainnut, ettei siellä ylipäätään ole paljon artikkeleita nuorista tai henkilöistä, jotka ovat olennaisia nuorille. Esimerkiksi jotkut tubettajat ovat naureskelleet, miten heistä kertovat sivut on poistettu, koska ”henkilö ei ole kyllin merkittävä”.

Kolumnissa tunnuttiin moittivan sitä, että nuoret ovat aina siellä somessaan, eivätkä tee asioita oikeassa elämässä, kuten me ennen vanhaan.

Todellisuudessahan asia ei ole näin yksinkertainen, sillä some ei ole mikään tosielämästä irrallinen ilmiö.

Esimerkiksi otsikoihin nousutta Greta Thunbergin koululakko ei olisi koskaan noussut globaaliksi ilmiöksi ilman sosiaalista mediaa.

Monilla suomalaisillakin ”aktivisteilla” on somessa on pienen kaupungin kokoinen seuraajajoukko, joista suuri osa lukee heidän postauksiaan.

Vaikka ihminen ei tekisikään näkyviä, yllättäviä tekoja, kuten kahlitsisi itseään puuhun, voi jo yhden postauksen julkaiseminen vaikuttaa kymmenien tuhansien ihmisten mielipiteisiin.

Sama pätee kaikkeen muuhunkin aktivismiin ja mielipidevaikuttamiseen, ei vain ympäristöasioihin keskittyvään aktivismiin. Myös somen teot vaikuttavat yhtä lailla ”oikeassa elämässä”.

Ida Nurmi, alavutelainen lukiolainen