Kolumni: Kesä, tulisitko jo?

Tänä keväänä yksi asia on noussut ylitse muiden suomalaisten kahvipöytäkeskusteluissa. Nimittäin sää. Kyllähän vaihtelevat kelimme puhututtavat aina, mutta tänä vuonna asia on noussut uusiin sfääreihin.

Kevät on ollut viime vuoden vastakohta. Viime keväänä istuin vappuna nurmikolla piknikillä ja t-paidalla tarkeni. Nyt vappuna satoi senttikaupalla lunta. Viime vuonna toukokuus oli niin vehreä, kaunis ja lämmin, että ystäväni muutti hääsuunnitelmiaan ja varasi hääpaikan syyskuun sijaan toukokuuksi. Nyt ei viherrä puut tai nurmi. Viime vuonna heitin talviturkin toukokuun lopussa. Nyt ei tulisi mieleenkään hypätä jäävesialtaaseen.

Kevään sää on ollut niin sekopäinen, että Pekka Poudankin pokka petti kesken säätiedotuksen. Arktisille sääolosuhteille hekottelevasta meteorologista tuli somehitti Suomessa ja ulkomailla.

Toivoisin olevani yhtä positiivinen kuin Pouta, mutta kasvoille vihmova räntä on pääasiassa itkettänyt. Koska teen siistiä sisätyötä, ei keleillä kuitenkaan ole suurta vaikutusta elämääni. Toisin on esimerkiksi maanviljelijöillä. Kevään peltotyöt ovat viikkoja myöhässä.

Terminen kasvukausi ei ole alkanut Etelä-Pohjanmaalla, tiedotti ProAgria maanantaina. Terminen kevät alkaa alueellamme yleensä huhtikuun lopulla. Pitkänajan keskiarvon mukaan lämpösummaa tulisi olla 57 astetta, mutta 12. toukokuuta kertymää oli yksi ainoa aste. Keskivertokeväästä ollaan myöhässä kolmisen viikkoa. Valoa näkyy kuitenkin tunnelin päässä, sillä ProAgria uumoilee, että moni viljelijä pääsee aloittamaan kevätkylvöt nyt loppuviikosta.

Sääennuste lupaa lauantaille liki 20 astetta. Pidetään sormet ristissä ja peukut pystyssä, että se pitää kutinsa. Silloin saamme tanssia ystäväni häitä sittenkin keväisessä lämmössä, eikä lumihangessa, kuten vielä viikko sitten pelkäsimme.

Miina Hakala

Toimittaja