Kolumni: Kesää ennen

Kesä on varmasti kaikkien mieleen. Aurinko paistaa ja monesta tuntuu, että on heräämässä talviunilta. Vaikka vähän huonommat säät helteen jälkeen saattavat ottaa päähän, kannattaa muistaa, että vuosia on erilaisia eikä säähän ainakaan toistaiseksi pysty vaikuttamaan.

Kesän ja varsinkin kesäloman alku tuo mukanaan aina uuden muutoksen kouluissa. Vuosiluokka vaihtuu.

Erityisesti yhdeksäsluokkalaisille kesäloman alku on kokonaan uuden ajan alku, johon varmasti liittyy kaikilla niin surua, pelkoa kuin uskoa ja iloa tulevaisuuden suhteen.

Vanhat kaveriporukat hajoavat. Uuteen kouluun meneminen saattaa pelottaa, mutta kannattaa suhtautua muutoksiin mielummin optimistisesti ja ajatella enemmän hyviä puolia kuin huonoja.

Yläkoulu on varmasti sisältänyt kaikilla niin hyviä kuin huonojakin muistoja. Toivon kuitenkin, että kaikilla on enemmän niitä hyviä.

Nuorena ei välttämättä aina jaksa tai ehdi ajatella omia valintojaan kovin pitkälle, eikä se välttämättä tunnu kovin tärkeältäkään. Kuitenkin omilla tekemisillä voi olla pitkäkantoisetkin seuraukset muihin ihmisiin, erityisesti, jos valinnat liittyvät muiden kohtelemiseen.

Itselle yläkoulu on ollut kokemus, joka on ennen kaikkea kasvattanut minua henkisesti.

Toivon, että pystyn tarkkailemaan yläkouluaikana tekemiäni valintoja kriittisesti myöhemmin ja ottamaan niistä oppia.

Kukaan ei ole ihmisenä täydellinen, mutta onneksi virheistään voi aina oppia. Kenenkään ei pitäisi elää tekemiensä virheiden vankina tai toistaa samoja virheitä jatkuvasti.

Toivottavasti kaikilla on mukava kesä ja kaikki pääsevät haluamaansa opiskelupaikkaan!

Kiihkoilija, oman elämänsä maisteri